NASZA SZKOŁA

pict0008.jpg

Szkolny Klub Sportowy

msit.png

Zegarek

Ulti Clocks content

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 12 gości 

Z inicjatywy Rady Rodziców, przy wsparciu finansowym pana Leszka Chojnowskiego, właściciela firmy „LECH_-DRUK” oraz współpracy Dyrekcji i nauczycieli , uczniowie Szkoły Podstawowej w Popowie Borowym uczestniczyli w dwóch atrakcyjnych wycieczkach ,dnia 28.04.2014 r.

Dzieci klas młodszych tj. klasy „0” – II udały się na zajęcia edukacyjno- rozrywkowe na temat „ Kuchnia chłopska, kuchnia dworska” do ośrodka „ Młyn Gąsiorowo” . Tematem przewodnim wycieczki było poznanie kultury zachowania się przy stole, tak niezbędnej w dzisiejszych czasach, kiedy w ferworze zajęć i natłoku obowiązków zapominamy jaką rolę odgrywa wspólne spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi przy stole, zanika również kultura jedzenia, która obecnie sprowadza się do zaspokajania głodu. Ośrodek w Gąsiorowie okazał się również doskonałym miejscem nauki historii, gdzie poprzez zabawę dzieci poznały zabytkowe narzędzia i urządzenia gospodarstwa domowego, wcieliły się w rolę dawnej rodziny chłopskiej oraz poznały tajniki lepienia pierogów. A przy dźwiękach akordeonu wszyscy świetnie się bawili na „ ludowej dyskotece” tańcząc oberka.

Tego samego dnia odbyła się również wycieczka do Pułtuska, w której wzięli udział uczniowie starszych klas: III, IV, V, i IV łącznie 41 osób. Głównym celem wycieczki był zamek biskupi usytuowany na brzegu rzeki Narwi z XIV-XV wieku, obecnie Dom Polonii. Podczas wizyty w zamku uczniowie wzięli udział w wykładzie pod tytułem „Gawęda o zachowaniu się przy stole” prowadzonym przez mistrza kelnerskiego . W trakcie wykładu dzieci zapoznały się z historią kultury stołu, zasadami savoir vivre’u, sztuki jedzenia w towarzystwie oraz zachowaniu się w restauracji. Uczniowie bardzo chętnie brali udział w ćwiczeniach dotyczących nakrywania oraz dekoracji stołu, nauczyli się odczytywać kod ułożenia sztućców oraz poznali rolę poszczególnych elementów zastawy stołowej. Po wykładzie zostaliśmy zaproszeni do restauracji Karmazynowej, największej w całym zamku. Wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy na pyszny posiłek, ale gdy zasiedliśmy przy stołach, każdy patrzył z małą dozą nieśmiałości na zastawę, którą tam zastaliśmy. Po chwili zastanowienia się uczniowie bez problemu poradzili sobie z wyborem odpowiednich sztućców i zajadali pyszną przystawkę, zupę, danie główne oraz deser. Gdy wszyscy najedli się do syta i chwilę odpoczęli, opuściliśmy mury gościnnego zamku w Pułtusku.

Kolejnym etapem wycieczki było zwiedzanie zabytkowego rynku w Pułtusku zobaczyliśmy tam Kaplicę św. Marii Magdaleny, Ratusz z wieżą Ratuszową z XVI wieku - zbudowaną w stylu gotycko-renesansowym, zobaczyliśmy również dom, w którym mieszkał cesarz Francji Napoleon Bonaparte. Dowiedzieliśmy się również o wielkiej Bitwie pod Pułtuskiem wojsk francuskich z rosyjskimi w 1806 r., którą zwyciężyły wojska francuskie, a sama bitwa została upamiętniona napisem „Pultusk” na Łuku Triumfalnym w Paryżu. Ostatnim punktem naszego zwiedzania była Bazylika kolegiacka Zwiastowania NMP wybudowana w XV wieku, z późniejszą przebudową renesansową słynnego architekta Jana Babtysty z Wenecji.

Po tak wyczerpującym dniu pełnym wrażeń dzieci zmęczone ale szczęśliwe bezpiecznie wróciły do szkoły.

Jeszcze raz dziękujemy serdecznie Radzie Rodziców, sponsorom i nauczycielom, za zorganizowanie wspaniałej wycieczki, z której mogli skorzystać wszyscy uczniowie naszej szkoły.